Nieuwsbrief

29 september 2020

Nieuwsbrief

Afgelopen maanden zomerse temperaturen, maar werken binnen Lucam is aangenaam. Ons kantoor maar ook onze fabriek is voorzien van een ventilatie systeem met warmtepomp! Beide vertrekken worden optimaal geventileerd/ gekoeld, de lucht verdeelslangen zorgen voor een optimale verdeling, zie foto’s.

Corona / COVID-19

Uiteraard zijn onze koel/ ventilatie systemen zodanig uitgevoerd dat er GEEN recirculatie is van lucht en er met volledige buitenlucht wordt geventileerd. Optimale koude terugwinning door de tegenstroom platenwisselaar of sorptie warmtewiel waarbij we ook latent koelvermogen besparen.

Aanpassingen producten

De HCP-E tegenstroom platenwisselaar units hebben de oude HCP B units al volledig doen vergeten. De HCP-E 800, HCP-E 1200, HCP-E 1600 en de HCP-E 2300 zijn al in grote aantallen geproduceerd. Aanvulling is dit segment is de HCP-E 2900. Ook deze is in het selectieprogramma te selecteren.
De warmte pompen worden nu ook gewijzigd. De HCP-HP en HRW-HP worden vanaf nu uitgevoerd met Mitsubishi Heavy buitendelen. Met name de service in heel Europa en betrouwbaarheid heeft ons doen besluiten voor Mitsubishi te kiezen. Integratie van de buitendelen in de LBK zit in de pijplijn, binnen opstelling is dan ook mogelijk! Het selectieprogramma wijzigt ook, de toe te passen warmtepomp wordt nu bepaald aan de hand van de berekening van het koelvermogen.

In de pijplijn zit de aanpassing van de HCP-S, HCP-V en de HCP-F. Nieuwe afmetingen, bouwwijzen en prijzen. We houden je op de hoogte.

Regeling OJ Electronics

Naast de alom bekende OJ Master is de nieuwe regelaar de AHC-3000-T van OJ Electronics volop toegepast in de Lucam producten.  De AHC-3000-T heeft als grote voordeel dat hij volledig voor geconfigureerd is wat fouten en problemen bij instellen voorkomt. Nieuwe optie bij beide regelaars is dat ze aangesloten kunnen worden op de cloud omgeving van OJ Electronics. Alleen een internet aansluiting aanbieden aan de regelaar, loging en storingen zijn direct zichtbaar!

Schema’s

Voor de regeling van de Lucam ventilatie units zijn nu 2 standaard schema’s gemaakt. Bij opdracht / bestelling is gekozen voor een OJ master regeling of een AHC 3000 regeling. Voor elk is een eigen schema beschikbaar. Zie onze website: https://lucam-air.nl/handleiding

Naast het schema is hier ook de alarm lijst en de MODbus / BACnet lijst te vonden voor beide regelaars. Maar ook product bladen, handleidingen, instructies voor de afstand bediening en functionele omschrijving zijn hier terug te vinden.

Smart sensoring

TNO heeft in consortium met Lucam en VFA een project uitgevoerd waarin er een aantal schoollokalen voorzien zijn van ventilatie. Een belangrijke uitdaging was om de bestaande sensoren in het systeem te gebruiken om het geheel te bewaken.

Ook in de afgelopen maanden zijn wij regelmatig benaderd voor ventilatie oplossingen in diverse panden. Om e.e.a. goed te kunnen analyseren zijn we op zoek gegaan naar sensoren die meerdere klimaat spectra kunnen monitoren om een goed beeld te kunnen krijgen van ruimten in een pand.
De door ons toegepaste sensor meet de volgende punten:
Temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, VOC, fijnstof, licht intensiteit en geluid.

Aan de hand van de monitoring, liefst ca. 30 dagen, kunnen we een advies geven m.b.t. het optimaliseren. Als er wensen of vragen zijn dan horen wij graag!

Hulp op afstand

Lucam kan met een leen modem, een mobiele oplossing uitlenen om te assisteren bij het inregelen van complexe of gevoelige installaties. Neem contact met ons op en we organiseren een leenmodem.

YouTube

Lucam goes YouTube. We zijn gestart met filmpjes maken van allerlei instructies voor de regeling en bediening van de Lucam units. Abonneer op ons kanaal: https://www.youtube.com/channel/UC4-OBLju3XC0wiuNNmmtiNQ?sub_confirmation=1 en blijf op de hoogte van de huidige en nieuwe filmpjes. We horen graag wat er nog mist!

 

TNO, Lucam en VFA ontwikkelen nieuw ventilatie systeem voor scholen.

6 november 2019

TNO, Lucam en VFA solutions ontwikkelen samen een ventilatie systeem voor scholen. Uit de laatste onderzoeken van TNO blijkt dat de nieuwe en gerenoveerde scholen, voorzien van isolatie, een warmte ophoping hebben in de zomer. Ook bleek uit het onderzoek dat de monitoring van de ventilatie ontbrak. Daarnaast is fijnstof in schoolgebouwen een probleem waar extra aandacht aan moet worden gegeven.


Als team is er een TKI project gestart. De oplossing voor de problemen, CO₂, temperatuur overschrijdingen, fijnstof en monitoring zijn gevonden ontwikkeld of gemaakt. Een praktijk test moet e.e.a. uitwijzen. Het Jordan college in Zeist was direct bereid om mee te werken. De test opstelling is in afronding. Het komende jaar zal het systeem volop draaien en data verzamelen. We houden u op de hoogte! Emmeloord 6-11-2019.

More information on https://schoolvent.nl/

 

HCP E en HRW E, ventilatie units tegen gunstige prijs

6 november 2019
Lucam introduceert de nieuwe lijn ventilatie units, gunstig geprijsd, snel te leveren. De HCP E, met tegenstroom wisselaar. De HRW met warmtewiel. De HCP E en HRW E zijn modulair uit te breiden met opties als verwarmer, koeler, change over, warmtepomp en geluiddempers. Met deze nieuwe lijn introduceren we ook de nieuwe regeling van OJ…

Lucam introduceert de nieuwe lijn ventilatie units, gunstig geprijsd, snel te leveren. De HCP E, met tegenstroom wisselaar. De HRW met warmtewiel.

De HCP E en HRW E zijn modulair uit te breiden met opties als verwarmer, koeler, change over, warmtepomp en geluiddempers. Met deze nieuwe lijn introduceren we ook de nieuwe regeling van OJ Electronics. De nieuwe regelaar de AHC 3000 is moderne regelaar standaard voorzien van cloud koppeling. Alle configuraties zijn samen te stelling in ons selectieprogramma. Emmeloord, 6-11-2019

HCP E/ HRW E

AHC-3000-T

11 december 2019

Simple and scalable

The standard configuration is simple control of two fans and heat recovery with a 0-10V signal. Pre-programmed options and automatic configuration with QuickPlug™ modbus components make it easy to fulfil a clients needs for more advanced fan regulation, filter monitoring or temperature regulation with a 0-10V controlled heating and/or cooling surface.

 

Free OJ Air Cloud®

When AHC-3000 is connected to the internet the user has free access to central monitoring and optimisation of the operation from a personal OJ Air Cloud® account. Access can be shared with others, e.g. a service partner for quick and effective service.

 

BasicBMS and remote units

In buildings with decentralised ventilation there are many ventilation systems to service and maybe several in the same room. With BasicBMS 25 rooms can easily be monitored from a common 3.5” panel, and the satellite function automatically coordinates the operation of 14 remote units in every single room.

 • Simple and scalable
 • Free OJ Air Cloud®
 • Touch Screens
 • BasicBMS and remote units
 • Modbus TCP/IP and RTU
 • QuickPlugTM modbus

 

Guide

 

Product Sheets

 

Functional description

 

Instructions

AHC-3000-T connections

Protocol

Alarmlist AHC-3000 SW 1.30

Schema

Pressure set

Stickers

HCP STANDAARD AHC 3000 T

HCP WM AHC 3000 T

HRW HCP FLAT AHC 3000 T

 

HCP-E

HRW-E

AHC-3000-HMI-35T

 

 

Intuitive touch operation

Want to change the temperature setting? Then simply tap the temperature shown on the screen and enter the new setpoint. It has never been easier, and the entire menu system is designed according to the same principle.

 

No secrets

All values are visible to everyone, and a complete overview of system operation is provided for users in clear displays. Settings which are only of relevance for installers and service technicians are, however, password protected.

 

Simple installation

AHC-3000-HMI-35T is connected to the OJ Air AHC 3000 via Quick Plug™ Modbus, eliminating time-consuming installation faults and troubleshooting. The software is automatically updated to the latest AHC-3000 version. You therefore always have the right version in stock, because there is only one.

• OJ Air AHC-3000 compatible
• Intuitive user interface
• 3.5” colour touchscreen
• Countersunk wall mounting
• QuickPlug™ installation

 

Guide

 

Product Sheets

 

Instructions

Instructions, OJ-AHC-3000-HMI-35T (EN, DE, FR, SE, NO, DK, NL)

 

OJ PC Tool

AIR2 MASTER

24 februari 2020

The intelligent HVAC controller with RS485 Modbus communication

OJ Air2 Master is a custom made and flexible controller, specifically designed for ventilation systems. It has a built-in web server with intelligent interface and a simple and attractive user interface, which allows optimal energy consumption control. OJ Air2 Master is financially attractive in association with complex ventilation units. It is a simple and reliable automation unit, which has been developed based on specialised technical competence and application knowledge.

 • Specifically designed for ventilation systems
 • Built-in web server with simple and intelligent interface
 • Simple and reliable

 


 

Product Sheets

 

Functional description

 

Instructions

 

Protocol

Alarmlist SW 5.24

Schema

HCP/HRW

Pressure set

Fairtype

 

Air2-HMI-35T

 

OJ-Air2-HMI-35T is a user-friendly control panel for installation within an air handling unit or on the wall in a room. The panel is used together with an OJ-Air2Master.

OJ-Air2-HMI-35T has been developed by interaction designers, resulting in easy and intuitive operation. The menus are logical, easy to navigate and have easily recognisable symbols.

OJ-Air2-HMI-35T is used for the commissioning and everyday operation of the air handling unit and in connection with service. All system values can be seen while the settings are password protected.

 • OJ Air2 compatible
 • Intuitive user interface
 • 3.5” colour touchscreen
 • Countersunk wall mounting
 • QuickPlug™ installation

 

Product Sheets

 

Instructions

Instructions, OJ-AIR2-HMI-35T (EN, DE, FR, SE, NO, DK, NL)

OJ-DRHX

30 juni 2020
OJ DRHX is a series of drives dedicated to rotary heat exchangers The DRHX range takes an all-new approach to rotary heat exchanger drives. Instead of using conventional geared motor technology, the combination of a stepper motor and field oriented sensorless motor control brings you energy-optimised heat recovery and precise temperature control. This patented solution gives…

OJ DRHX is a series of drives dedicated to rotary heat exchangers

The DRHX range takes an all-new approach to rotary heat exchanger drives. Instead of using conventional geared motor technology, the combination of a stepper motor and field oriented sensorless motor control brings you energy-optimised heat recovery and precise temperature control. This patented solution gives you an entirely new way of maximising the efficiency of your ventilation systems.

The DRHX is equipped with a software rotation monitor, which means that no physical optical rotation guard is needed. A sophisticated control algorithm detects whenever rotation is absent.

With the OJ DRHX series we have built an application-ready solution that can be installed and integrated to fit your exact requirements. No components or detail has been overlooked in creating these didicated drives. Drives that are quick to install, simple to customise, easy to mount and work in any condition.

The product range covers the full range from 1Nm to 14Nm in three drive power sizes.

Product Sheets

Functional description

Instructions

Protocol

HVAC-Cloud

28 september 2020

OJ Air Cloud® for AHU and ventilation control

OJ Air Cloud® is a system developed especially for OJ Electronics™s HVAC controllers. The users, which can include facility managers, service partners and AHU manufacturers, can all invite each other to be part of OJ Air Cloud®, and as you would expect, the cloud-based system provides a total overview of all the systems connected to the cloud and their current status. This enables rapid identification and
diagnostics of any problems – allowing you and your partners to arrive at the right solution quickly.

 

Troubleshooting from the cloud

OJ Air Cloud® helps reduce downtime of AHU systems by enabling quicker, easier troubleshooting than ever.

 

Effective planning

On PCs, OJ Air Cloud® gives access to the feature known as Map view. Map view gives users a visual overview of the actual physical locations of the AHU systems connected to the cloud, enabling them to plan their travel time with maximum efficiency when scheduling service visits.

 

What you see, they see

With OJ Air Cloud®, everyone is on the same page. This means that facility managers and service partners minimise the risk of misunderstandings in their co-operation.

 

Be prepared

Having advance access to details about problem sites via OJ Air Cloud® means that service partners can check everything they need to know beforehand and arrive at the site fully prepared with the right components and spare parts ready in the van.

 

Simple data access

The OJ Air Cloud® solution offers API: users can access the data directly in the database, which means that they can develop their own interfaces.

 • Troubleshooting from the cloud
 • Effective planning
 • What you see, they see
 • Be prepared
 • Simple data access

Go to the OJ.HVAC-Cloud.com log-in page

Downloads

Instructions

OJ Air Cloud Instructions GB

Product Sheet

OJ Air Cloud.GB

 

Documentation

HVAC-Cloud online documentation

HVAC-Cloud secure connected electronic solution

 

Check your system in real time

OJ Air Cloud® lets you access plenty of information in easy-to-view, real-time formats via PC (Windows, MAC), tablet (Android, iOS) and smartphones (Android, iOS). Heres a rundown of the features currently available.

 

Dashboard view

The dashboard view function can be used on all devices. Here users can monitor AHU systems and their operation via a chart overview that shows any current A and B alarms, devices and logs of user actions.

 

Map view

On PCs, OJ Air Cloud® gives access to Map view. a visual overview of the actual physical locations of the AHU systems connected to the cloud. This allows you to plan service visits and travel times with maximum efficiency.

 

Devices

Get an overview of all the AHUs connected to your OJ Air Cloud® account either from the dashboard view or map view. If you handle several AHU systems, you can get an instant overview of all your systems, regardless of location – and quickly identify any alarm sites. You can also add new AHU systems as required.

 

Device view

Select a specific system from Device to access Device view, which gives you access to the following information:

Alarm overview

Get a quick overview of the alarms associated with the selected AHU system. OJ Air Cloud logs alarms, recording when they arose and on which system.

 

Config device

Here you can name your AHUs and position them in map view (enter co-ordinates).

 

Device operation

Here you can change various parameters in the AHU, such as temperature setpoint and time zone.

 

Scheduler

Here you can plan the AHUs operation for the next two years and schedule any holidays or downtime periods where the system should run at reduced capacity or be switched off altogether.

 

Device users

Shows all the users who can access the chosen AHU system.

 

Table view

A list of all parameters of the AHU system such as operation mode, temperature regulation and fan regulation and their current stats. The exact list will reflect the options connected to the system.

 

Graph overview

A graphic visualisation of the systemas current temperatures and pressure (supply and extract air).

 

Monitoring graphic view

Here you will find visual depictions of the readings taken by the various sensors connected to your AHU system. This enables rapid visual identification of any errors: you can instantly see any unusual and unintentional deviations from the usual curves.

 

User change log

Users can log any changes they make to the system, ensuring that can be seen and remembered by everyone in future.

 

API

API (application programming interfacing) means that you can access all data directly in the database and develop your own interfaces, showing the information exactly as you wish.

 

 

Secured, encrypted connection

All data sent to and from the OJ Air Cloud® system whether between the AHU controller and the cloud or PCs, smartphones and/or tablets and the cloud – is handled via secure connections. All data is encrypted, and the system utilises the most recent HTTPS/TLS technology. Secure user access is ensured by means of user names, passwords and CAPTCHA.  That is how we ensure that your data remains yours and yours alone.

 

Secure every step of the way

Below is an overview of the security measures applied in the OJ Air Cloud® solution:

 

User application (Web, access via PC, tablet, smartphone)

 • Secure user authentication
 • Captcha protection
 • Minimal password complexity
 • Passwords are stored in encrypted form
 • HTTPS access

 

Communication server (controller to cloud communication)

 • TLS connections
 • Device authentication

 

Hosting security

 • Host firewall
 • Host user access lists
 • Isolated host environment
 • Backup solutions (DB, user application, communication servers)
 • Threat detection
 • System maintenance
 • Application maintenance
 • Period security checks and scans

 

GDPR compliant

You might also like to know that the OJ Air Cloud® solution was developed with the latest EU regulations on General Data Protection (GDPR) in mind, meaning that the entire system is entirely compliant with the new rules. For example, this includes the option of fully deleting user data again.

Ventilation system for schools in the picture

20 januari 2020

TKI project consortium, TNO, Lucam-air, VFA Solutions: SchoolVent for a healthy learning environment!

 

TNO has started the Schoolvent project for the development and practical test of a ventilation system suitable for (renovation of) schools and daycare centers with 80% lower energy costs for cooling and filtering. Smart Sensoring must be built into this system to report deviations from a class A indoor climate.

The applied cooling and filtering techniques make an important contribution to the reduction of the required cooling and ventilation energy in buildings and thus make energy-neutral or energy-supplying buildings possible. In addition to schools and daycare centers, the largest market is foreseen for offices in the longer term.

 

More information on https://schoolvent.nl/